Job Saarnee

JOB SAARNEE

Top Most Platform for Job Updates O Level Results Answer keys AKTU MCQs

Web Technology 99+ Top Most Important MCQ | Web Technology Most Important Solved MCQ Part 2

 Web Technology 99+ Top Most Important MCQ

WEB
TECHNOLOGY MCQ
 – Multiple Choice Questions and
Answers on topic related to Web Technology Given below some important MCQ
questions on WEB TECHNOLOGY (Objective type, Multiple Choice)
Question 
and Answer, from where you can sharpen your knowledge on WEB
TECHNOLOGY. There are some questions on Java, JavaScript, CSS, JSP,
Java servlet, Java Beans
. This online WEB TECHNOLOGY test will
introduce you to some advanced aspect of WEB TECHNOLOGY related code.
As a whole these questions on WEB TECHNOLOGY will improve your
understanding of the subject. Cascading Style Sheets, that is
used with HTML code to design an interesting webpage. WEB TECHNOLOGY lets
us control the look and feel of a web page. If you attempt all questions, you
will definitely learn how to use Web Technology with some new aspect of WEB
TECHNOLOGY
. It will be helpful if you practice these concept of WEB
TECHNOLOGY
 practically then it will prepare you for online Web
Technology MCQ aptitude test of job interview, written test as well as
practical tests.

Here
you will find a list of common important questions on Web Technology in MCQ quiz
style with answer for competitive exams and interviews. These frequently asked
sample questions on WEB TECHNOLOGY are given with correct choice of answer that
you can check instantly. Presently we have added total 100 questions on Web
Technology for you to practice rest will present in the second part. We will
keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so
that you can download them instantly in E-book style.

Q1 Which of the following steps involve in Data Base Connectivity

a) Find a proper database URL

b) Load the database driver

c) Ask the Driver manger to get connection with database 

d) All of the above

Sol. d) All of the above


Q2 Which of the following are the major components of the JDBC connectivity?

a) Driver Manager, Driver, Connection, and Statement

b) Driver Manager, Statement, and Result Set

c) Driver Manager, Connection, Statement, and Result Set

d) Driver Manager, Driver, Connection, Statement, and Result Set

Sol.  d) Driver Manager, Driver, Connection, Statement, and Result Set


Explanation:

as we know data base connectivity is the 4 to 5 step process were first of all we resister and load the driver, so driver is needed. there is driver manager to manage the list of driver, once the driver loaded then there is need to make connection with data base, then we prepare statement which we are going to execute on database after execution of statement there is need of Result Set to store the result of executed statement. so we can conclude that Driver Manager, Driver, Connection, Statement, and Result Set are major component of JDBC connectivity.  

Q3 The Prepare statement is Slightly more powerful version of the Statement and should always be at least as quick and easy to handle

a) True

b) False

Sol. True

Q4 Which of the following is mediator between the java Application and Database

a) ODBC

b) JDBC

c) RPC

d) None of the above

Sol. b) JDBC

Q5. What is java

a) Programing language

b) Platform

c) Programing language and platform both

d) markup language

Sol. c) Programing language and platform both

Q6. Who is know as father of java

a) James Gosling

b) Mike Sheridan

c) Patrick Naughton

d) None of the above

Sol. James Gosling

Q7. Java Was Initially Designed for

a) Application development

b) electronic appliances

c) Web site

d) App development 

Sol. b) electronic appliances

Q10 Initially java is called as

a) Green talk

b) Oak

c) Java Beans

d) None of the above

Sol. Green Talk 

Explanation:

Generally it is known as by Oak but actually its first name is Green talk, So if Green talk available in the question then it is the right answer otherwise Oak is the right one

Q11 Which of the following are the feature of java

a) Portable

b) Architecture Neutral

c) Distributed 

d) All of the above

Sol.  d) All of the above

Explanation:

Features of the Java language are 

Simple, Object-Oriented, Portable, Platform independent, Secured, Robust, Architecture neutral, Interpreted, High Performance, Multithreaded, Distributed, Dynamic 

Q12. Java is simple because

a) it syntax is similar to C++

b) it remove unnecessary things like pointer, operator overloading

c) of garbage collector

d) All of the above

Sol. d) All of the above

Q13 Java was developed in?

A) Bell Laboratory

B) Sun Microsystems

C) James Gosling Office

D) Macsico Laboratory

Sol. B) Sun Microsystems

Q14 The u0021 is known as

a) Unicode escape sequence

b) Octal escape

c) Hexadecimal

d) Line feed

Sol. a) Unicode escape sequence

Explanation:  A Unicode escape sequence is consist of following things:

  • A ASCII character 92 (that is backslash ”) 
  • A ASCII 117 ( that indicate ‘u’ ).
  • One or more ‘u’ characters.
  • A four hexadecimal digits (that is number from 0 – 9 or a-f or A-F)
Q15. What is “JAVA” in reality?

a) A Tea Brand in India
b) A Coffee Brand 
c) An Island in Indonesia
d) Orange Juice

Sol. c) An Island in Indonesia
Q16. Java presently owned by ?
a) IBM
b) Microsoft
c) Sun Microsystems
d) Oracle

Sol. d) Oracle
Q 17. What is the extension of a Java source code file?
a) .j
b) .ja
c) .java
d) .jax
Sol. c) .java

Q18 Which of the following is a valid declaration of a char?
a) char ch = ‘udata’;
b) char ca = ‘data’;
c) char cr = u0666;
d) char cc = ‘idata’;
Sol. a) char ch = ‘utea’;

Explanation: A char literal may contain a Unicode character (UTF-16).  The char literals are always declared in single quotes (‘).
The option b, c, and d, are not valid because:
In the option b), to make a String valid char literal, we should add prefix “u” in the string.
In the option c), single quotes are not present.
In the option d), “i” is used in place of “u.”
Q19 What will be the output of the following program?

public class Demo {  
public static void main(String[] args) {  
    int num = 1;  
    while (num <= 15) {  
    System.out.println(num % 2 == 1 ? “ppp” : “qqqqq”);  
    ++num;  
        }      // end while  
    }       // end main   
 }  
a) 15 times ppp
b) 15 times qqqqq
c) 8 times ppp and 7 times qqqqq
d) Both will print only once
Sol. c) 8 times ppp and 7 times qqqqq

Explanation:
in above expression there is two possible output on ppp if condition true otherwise qqqqq and total iteration is 15
 
Q20 What is the output of following expression , if a=3, b=5, and c=10:

++c + b – b + c + a++
a) 24
b) 23
c) 20
d) 25
Sol. d) 25

Explanation:
++c +b -b +c + a++
11 + 5 – 5 + 11 + 3 = 25

Q21 Java Is a platform independent language
a) True
b) False

Sol. True

Q22 Which of the following is responsible for Platform Independency in java
a) due to JVM
b) Because it does not have any syntax 
c) due to Object
d) None of the above

Sol. a) due to JVM
Explanation :
Java is Platform independent because, in this source code is not directly converted into Machine code. In first Phase it is converted into byte code then in second face it is converted into machine code by the help of JVM. Note that there exist JVM for each and every platform this make it platform independent.

Q23. Which of the following  is the value return by hashCode() method of Object class?

a) it return Object

b) it return int value

c) it return long value

d) nothing 

Sol. b) it return int value

Q24 Java is Secure because

a) there is no explicit pointer

b) due to byte code verification 

c) its run inside a virtual environment.

d) All of the above

Sol. d) All of the above

Q25. a simple command-line debugger for Java classes

a) JVM
b) JRE
c) JDK
d) JDB

Sol. JDB
Explanation: JDB (Java Debugger)  is a command-line java debugger that debugs the java class. its helps in the inspections and debugging of  Java Virtual Machine (JVM).

Q26. Which of the following is a valid long literal?

a) PQR8097
b) TR90023
c) 8787723
d) 0xnf029L


Sol. d) 0xnf029L

For every long literal we need to add either uppercase (L) or lowercase (l) character at the end of the expression.

Q27. Which of the following difference is true about java and C++

a) C++ supports the go to statement but Java doesn’t support the go to statement.
b) Multiple inheritance is supported by C++ but Java doesn’t support multiple inheritance with the help of class.
c) operator overloading is supported by C++ but not by Java.
d) All of the above
Sol. d) All of the above
Q28 Statement in Java language is terminated with a?
a) Dot ( . ) 
b) Comma ( , ) 
c) Semi colon ( ; )
d) Colon ( : )
Sol. c) Semi colon ( ; )

Q29 A function in Java language as?
a) Member function
b) Member variable
c) Member function and Member Variable both
d) None of the above

Sol. a) Member function

Q30. All member function and member variables in Java are placed inside a?
a) File
b) Class or Interface
c) static method
d) main

Sol. b) Class or Interface

Q31. Why we mention “static” keyword before main method?
a) To call main method without creating object
b) To make main method common to classes
c) Both a) and b)
d) None of the above

Sol. c) Both a) and b)

Q32. In Java program, which of the following is entery point?
a) main method
b) show method
c) display method
d) print method

Sol. a) main method

Q33. What Purpose of declaring any method or variable “pubic” in Java?
a) To hide the method or variable from misuse
b) To call the method or variable outside of Class or Package by JVM
c) To protect method or variable
d) None of the above

Sol. b) To call the method or variable outside of Class or Package by JVM

Q34. Which of the following is example of Single Line Comment in Java ?
a) // text
b) text//
c) /*text*/
d) */text/*

Sol. a) // text
 
Q35. Which of the following is example of multiline comment in Java?
a) /*comments */
b) */comments /*
c)  //comments //
d) None of the above

Sol. a) /*comments */

Q36. String args[] in main function is?
public static void main(String args[])
{
  //
}
a) an arguments passed at compile time
b) an arguments passed at run time
c) number of words in main function
d) Nothing

Sol. b) an arguments passed at run time

Q37. Mention the default return type of member function in Java?
a) void
b) int
c) short
d) None of the above
Sol. d) None of the above

Q38. Name of a Class, member variable, member function in Java is called?
a) Return type
b) Value
c) Identifier
d) None of the above
Sol. c) Identifier

Q39. A valid identifier in Java may contain ?
a) 0-9 number
b) A-Z, a-z Alphabets
c) $, _ (Underscore)
d) All the above
Sol. d) All the above

Q40. Which of the following is example of White Spaces in Java ?
a) Space
b) Enter
c) Tab
d) All the above

Sol. d) All the above

Q 41. What is Data Type in Java?
a) It is name provided to storage where data is going to be stored
b) it is way for retrieving data 
c) it describe the property of data type being handled for reading and writing
d) None of the above
Sol. c) it describe the property of data type being handled for reading and writing

Q42. Java is programming?
a) Strong Type Programming language
b) Weak Type Programming language
c) Average Type Programming language
d) None of the above
Sol. A) Strong Type Programming language

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart